До порядку призначення експертиз пропонують внести зміни

НШСУ проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів
19.04.2018
Верховний суд визначить порядок застосування статей закону “ПРО СУДОВИЙ ЗБІР”
19.04.2018

До порядку призначення експертиз пропонують внести зміни

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, яким пропонується внести зміни до положень КПК, що регулюють призначення експертиз.

Ініціатори проекту зазначають, що 07.12.2017 року до Кримінального процесуального кодексу України були внесені зміни, якими передбачено призначення експертиз у кримінальному провадженні виключно за ухвалою слідчого судді або суду.

Зазначені зміни були направлені на гарантування прав сторони захисту, яка отримала можливість впливати на зміст питань, які ставляться перед експертом, а також на призначення експерта.

Разом з тим такі зміни для окремих категорій справ призводять до зайвої бюрократизації кримінального провадження, внаслідок чого до слідчих суддів на розгляд потрапляють клопотання щодо ситуацій, в яких відсутнє втручання у права та свободи будь-яких осіб.

Так, наприклад, у випадку, якщо слідчими органами було виявлено труп із ознаками насильницької смерті, потреба у проведенні експертизи не викликає сумнівів, але звернення до слідчого судді все одно необхідне. Аналогічна ситуація виникає при зверненні потерпілої особи із тілесними ушкодженнями або ознаками зґвалтування, але для проведення експертизи такої особи все одно необхідна ухвала слідчого судді. Аналогічною є ситуація, коли потерпілий передає слідчому речові докази і просить призначити їх експертизу для встановлення кола осіб, яким може бути пред’явлена підозра.

В усіх цих випадках звернення до слідчого судді перетворюється на формальність, оскільки змагальності сторін в рамках такого провадження немає і бути не може, слідчий суддя отримує інформацію виключно від сторони обвинувачення і повинен або сам виступати на стороні захисту або задовольняти клопотання.

Тому пропонується внести зміни до статей 242 та 243 Кримінального процесуального кодексу України. Пропонується встановити, що у провадженнях, в яких жодній особі не було пред’явлено підозру, експертиза призначається за постановою слідчого або прокурора.

При цьому у потерпілого зберігається право самостійного звернення із клопотанням до слідчого судді, що гарантує права потерпілого у разі бездіяльності слідчого або прокурора.

Законопроектом зміни до статті 245 КПК (порядок отримання зразків для експертизи) не вносяться, у зв’язку із чим експертиза, що потребує вчинення дій, які порушують права інших осіб (вилучення доказів, примусове отримання зразків, тощо) і надалі будуть проводитися лише за ухвалою слідчого судді. Таким чином, експертизи будуть призначатися без судового контролю лише у тих ситуаціях, коли їх призначення є, по суті, безспірним правом сторони обвинувачення та не зачіпає права інших осіб.

Джерело – інтернет-портал “Українське право”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *