НШСУ проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів

Відмова працівника від отримання компенсації при звільненні не може потім бути підставою для відмови в задоволенні позовних вимог про її стягнення
19.04.2018
До порядку призначення експертиз пропонують внести зміни
19.04.2018

НШСУ проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів

23-27 квітня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів. Про це повідомляє прес-центр судової влади України.

Вітальною промовою підготовку та апробацію тренінгу на тему: “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, щоодним із ключових напрямків діяльності Національної школи суддів України є здійснення підготовки для підтримання кваліфікації суддів та їхнє періодичне навчання з метою підвищення кваліфікації. Реалізація освітньої доктрини Національної школи суддів України ґрунтується на підвищенні рівня якості суддівства, формуванні суддівських навичок, умінь та утвердженні принципу верховенства права. У своєму виступі проректор наголосив, що з урахуванням вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки передбачено проведення апробації тренінгів на теми: “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький) і “Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції” (модератор – професор кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів (EATLP), доктор юридичних наук Данило Гетманцев) та тренінг на тему: “Докази і доказування в адміністративному судочинстві” (модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Василь Андрійцьо).

Тема тренінгу “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” – актуальна. Розгляд спорів в адміністративному судочинстві є запорукою захисту прав  людини. Розпочав захід Олександр Терлецький із визначення мети і навчальних цілей та з’ясування очікувань суддів від заходу. У ході тренінгу Василь Андрійцьо розгляне важливе питання щодо міжнародно-правового досвіду адміністративного судочинства та проведе експрес-опитування суддів за допомогою клікерів. Досвід адміністративного  судочинства  свідчить  про  життєздатність  системи адміністративних судів в Україні, готовність бути надійним та ефективним механізмом захисту прав, свобод та інтересів людини і громадянина. Суддя Київського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олена Губська обговорить зі слухачами мету національного адміністративного судочинства, а суддя цього ж суду Ганна Панова ознайомить з особливостями застосування норм процесуального права з урахуванням предмету позову та з метою забезпечення судом ефективного захисту порушеного права. Суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук розповість про способи захисту порушеного права, визначені нормами Кодексу адміністративного судочинства України, а суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва зверне увагу на проблемні питання обрання ефективного способу судового захисту порушеного права. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Тетяна Розваляєва проведе із суддями модеровану дискусію. Олександр Терлецький визначить шляхи вдосконалення (ефективності) судового захисту.

Тренінг насичено виконанням практичних завдань: “Ефективність судового захисту”, “Які нетипові способи захисту Ви застосовували з метою захисту порушеного права?”, роботою в малих групах, презентаціями, виконанням експрес-опитування, демонстрацією відео.  Завершиться захід підведенням підсумків, коментарями викладачів (тренерів), фасилітаторів та висновками модераторів.

Також під час підготовки передбачено спілкування суддів із досвідченими суддями та викладачами, які мають знання, досвід і навички викладацької діяльності та вміють застосовувати техніку ефективного навчання. Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, заслужений юрист України Ірина Желтобрюх під час свого виступу детально зупиниться на проблемних питаннях застосування Кодексу адміністративного судочинства України та новелах законодавства. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 рр.), адвокат Жанна Лук’яненко обговорить застосування Європейської конвенції з прав людини, практику та рішення Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві проти України. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська обговорить важливі питання щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження та міжнародної правової допомоги під час проведення процесуальних дій. Актуальним буде розгляд питань щодо антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення корупційних правопорушень, обговорення особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

Джерело – інтернет-портал “Українське право”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *